m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP
Image Alt

Bijele i samarske stijene

Posebno mjesto u prostranom području Kapele, zauzimaju Bijele i Samarske stijene. Nalaze se na rubnim dijelovima grada Ogulina prema Gorskom kotaru. Iako u cijelosti nisu u administrativnim granicama koje pokriva Grad Ogulin, navodimo ih ovdje jer je Jasenak ishodište za planinarenje, a zajedno s Bjelolasicom čine zanimljivo planinarsko odredište. Zbog ljepote iskonske i surove prirode, endemskih i rijetkih biljnih vrsta, Bijele i Samarske stijene odlukom Hrvatskog Sabora proglašene su 28. 1. 1985. godine strogim prirodnim rezervatom.

Priroda se na Bijelim stijenama poigrala stvaranjem raznih kraških oblika. Ime je sklop dobio po mnogobrojnim okomitim, bijelim i do pedeset metara visokim stijenama, koje izrastaju iz neprohodnih ponikava i provalija s vječnim snijegom na dnu. Šuma je u vršnim dijelovima nedirnuta, prašumskog tipa te svjedoči o vječnoj borbi stijena s burom i snijegom. Prekrasne male čistine među stijenama nalik su kotlovima. Zbog bogatstva i zanimljivosti flore nazvane su vrtovima.

Unatoč teškoj prohodnosti, Bijele stijene poznate su planinarima. Uvijek i sa zadovoljstvom im se vraćaju, jer ta kraška umjetnička radionica prirode uvijek posjetitelju pruži novi doživljaj i novi detalj. Flora se odlikuje alpskim vrstama, od kojih je najpoznatiji runolist.

Samarske stijene nalaze se do Bijelih stijena. Sastoji se od dvadesetak kamenitih skupina koje odvojeno strše od šumskog pokrivača. Kamenjaci su poput gromadnih čunjeva, glavičasti, slojevito raspucani, što je posljedica vapnenačkog sastava. U stijenama su bogata nalazišta runolista. Prirodni oblici vrlo su slični Bijelim stijenama i zato je njihova zajednička zaštita kao jedinstvenog strogog prirodnog rezervata. U blizini najljepših kukova, sagrađeno je sklonište pod jednom stijenom.