m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP
Image Alt

Klek

Iznad kotline (323 metra nad morem) u kojoj se smjestio Ogulin, dominira gora čudesnog oblika i zastrašujuće ljepote – KLEK – krajnji sjeveroistočni greben Velike Kapele visok 1182 m. Poznat je Klek mnogim planinarima, alpinistima, botaničarima, putopiscima i ljubiteljima prirode. Za pogodnog vremena njegov neobičan lik može se vidjeti čak iz Zagreba, a s vrha Kleka pogledom se može dosegnuti stotinjak kilometara udaljena prekrasna okolica.

Njegova 200 metara visoka, okomita stijena predstavlja kolijevku hrvatskoga planinarstva i alpinizma, jer je upravo u Ogulinu 1874. godine nikla ideja o utemeljenju planinarskog društva.

Najstariji pisani podatak o usponu na Klek datira iz 1838. godine kad se Josip Jelačić u pratnji saskog kralja Friedricha Augusta II., poznatog botaničara amatera, popeo na Klek.

Klek je jedan od botaničkih rezervata s bogatim nalazištem tercijarne flore, koja se obimno sačuvala: kitajbelov jaglac, dlakavi sleč, malijevo devesije, hrvatska bresina, srčanik, kluzijeva sirišta, alpski ranjenik, crveni zlatan, kranjski ljiljan, alpska pavitina i dr. Otkriveno je tridesetak vrsta kaćuna (planinska orhideja). Obitavaju tu i mnoge zaštićene životinjske vrste: vuk, medvjed, ris, tetrijeb gluhan i divlja mačka.

Dodatne informacije:
www.karlovac-nature.hr