m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP

15. Ogulinski festival bajke – novi termin!!!

Turistička zajednica grada Ogulina, kao organizator Ogulinskog festivala bajke, obavještava sudionike i posjetitelje da je 15.OGFB odgođen. Kao i svake godine, drugi vikend u lipnju je bio rezerviran za Ogulinski festival bajke. Međutim, uslijed trajanja pandemije i pripadajućih Mjera zaštite širenja koronavirusa, organizator je donio odluku o novom terminu održavanja OGFB-a – i to drugog vikenda u rujnu, tj. od 11. – 13. rujna 2020. Svakako nas očekuje još jedan nezaboravan Ogulinski festival bajke, u novom ruhu u novim bojama godine!

OGFB ove godine želi veličati i slaviti razloge zašto je Ogulin – zavičaj bajke. Očekuju nas 3 prpošna dana prepuna umjetničkog, zabavnog, interaktivnog i međunarodnog programa na pitoresknim ogulinskim lokalitetima, a jednom kada se nađete u bajkovitom okružju Ogulina shvatit ćete i kako je takvo okružje moralo iznjedriti nekoga tko će sve te utiske, energiju, moć prirode i čovjeka objediniti srcem i maštom. Upravo se to dogodilo! 18. travnja 1874. godine u Ogulinu je rođena Ivana Brlić-Mažuranić, najslavnija hrvatska spisateljica za djecu. Njezine priče iz davnine inspirirane su sjećanjima na rodni grad, kako je i sama naglasila u Autobiografiji (1916.):

(…) Iz Ogulina potječu prvi jaki utisci kojih se sjećam. Već za prvog od ovih boravaka sjećam se osobite uzbuđenosti koju je u meni proizvela neobičnost okolice i tamošnjih narodnih nošnji.
Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre pružali su mojoj mašti toliko hrane da sam daleko u noć prevraćala u mislima najčudnovatije slike i fantastične mogućnosti: što li se sve odigrava u dubokoj noći oko Kleka. Čudnovatim načinom pretpostavljala je moja mašta ne navrh Kleka, već u nutrini njegovoj silne, burne i neprestane prizore, odigrane fantastičnim, većinom herojskim, sad povijesnim sad biblijskim bićima, sve u nekoj vezi, a sve s nekim maglenim rodoljubnim ciljem. Štoviše, ove slike, koje su mi se prikazivale, nisam držala za tvorevinu mašte, već za neko otkrivanje koje mi je iz daljine odavalo istiniti nutarnji život Kleka. (…)

Ali to nije sve!

Okupljajući generacije, njegujući tradiciju, dajući i primajući znanja i vještine, potičući kreativnost i stvaralaštvo, Ogulinski festival bajke će ove godine na taj način čestitati Ogulinu rođendan (14.09.2020.). Nije li to divno?

Dodatno obavještavamo sve prijavitelje sadržaja da se Javni poziv za dostavu prijedloga umjetničkog sadržaja ne poništava i da će se na temelju pristiglih prijava izvršiti selekcija, o čemu će prijavitelji biti pravovremeno informirani.