m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP

17. studeni – Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

I ogulinski palčić gore za sve prijevremeno rođene bebe.

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ je osnovan inicijativom roditelja i zdravstvenih djelatnika, a s ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece. Jedan od ciljeva je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece. U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2.000 djece rodi prijevremeno, od čega njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Svjesnost javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo niska, te je stoga i vrlo važna edukacija svih dionika društva.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju se tradicionalno održava svake godine 17. studenog raznim aktivnostima od kojih se neke protežu i na cijeli tjedan. Godina u kojoj se nalazimo je osma godina za redom kako Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Sva događanja diljem Hrvatske kulminiraju zajedničkim puštanjem ljubičastih balona. Cilj obilježavanja ovoga dana je edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini, koji je jedan od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ u svim gradovima sudionicima se puštaju ljubičasti baloni u zrak kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja. Prošle godine je u akciji sudjelovalo 17 gradova, a ove godine se ta brojka popela na 24 hrvatska grada. Ogulin se također ove godine odlučio uključiti u hvalevrijednu akciju na inicijativu mame jednog od najmanjih ogulinskih palčića. U četvrtak, 16.11. u 18 sati će se u Gradskoj knjižnici u Ogulinu održati predavanje pod nazivom Prijevremeno rođenje i važnost rane intervencije, a u petak, 17.11. u 17 sati će se u Ogulinu istovremeno kao i u ostalim gradovima u Hrvatskoj upaliti ljubičasta rasvjeta i osvijetliti pročelje Frankopanske kule te će svi posjetitelji moći pustiti ljubičasti balon u čast svih naših palčića.

Pozivamo sve da nam se pridruže u puštanju balona i obuku nešto ljubičasto kako bi im pružili podršku.