m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP

Adventure race Croatia 2023. i u Ogulinu

Pustolovna utrka Adventure Race Croatia 2023” (skraćeno ARC) održat će se 14. do 22. svibnja ove godine na području Gorskog kotara, Kvarnera i Istre. Utrka prolazi i područjima očuvanja  značajna za vrste i stanišne tipove (POVS) – Slunjčica, Mrežnica-Tounjčica, Klek, Ogulinsko-plašćansko područje, Gorski kotar i sjeverna Lika.

 

 

ARC je dio Svjetske pustolovne lige i jedna od deset kvalifikacijskih utrka za Svjetsko pustolovno prvenstvo. Zbog iznimno složene logistike i 500 km područja koje utrka prolazi, broj ekipa je ograničen te je utrka rasprodana u par sati. Nastupaju 32 četveročlane ekipa sa 6 kontinenata iz 20tak zemalja. Hrvatsko izdanje ove utrke je, uz svjetsko prvenstvo, jedina pustolovna utrka koja okuplja natjecatelje iz cijelog svijeta i svoju popularnost opravdava iz godine u godinu, pa tako i ove godine.

Četveročlane ekipe (s najmanje jednim članom suprotnog spola) u što kraćem vremenu moraju proći stazu dugu oko 500 km koristeći samo kompas, karte i vlastitu snagu i izdržljivost. Discipline se izmjenjuju kroz sve outdoor aktivnosti, ali najčešće su trčanje/hodanje, brdski biciklizam i kajak. Utrka se odvija bez stajanja najviše 100 sati od starta i ekipe same odlučuju kada će, koliko i gdje spavati/odmarati. Od starta do cilja ekipe moraju „sakupiti“ sve kontrolne točke pomoću kojih je organizator kreirao stazu kroz najljepše krajolike i divljinu koju regija može pružiti. Staza je potpuno nepoznata do samog starta i svake godine drugačija. Discipline se mijenjaju na  određenim lokacijama koje se zovu „tranzicijske zone“ pod vodstvom naših volontera i koja su strateški postavljena određena mjesta na trasi.

Ekipe su krenula danas u 9 sati sa starta u Rastokama. Radi velikih količina kiše prva dionica kajaka je morala biti  korigirana te je prešla u trkaču dionicu. S obzirom na vremensku prognozu očekuje se još izmjena i prilagodba staze što će utrku učini nepredvidivijom i pustolovnijom za natjecatelje, a izazovnijom za organizatore.

Prvog dana očekuje se da će većina natjecatelja proći šire Ogulinsko područje, iz smjera Generalskog stola, prolaze uz jezero Sabljaci uzbrdo planinarskom stazom do Kneje te će obići planinu Klek i tako se upoznati s prekrasnim krajolikom ovog područja. Danas i sutra, 15. i 16. svibnja koristiti će se prostor ŠRC Kneja kao zona tranzicije što znači da će tamo sudionici imati okrjepu te mogućnost odmora uz pomoć volontera od strane organizatora. Grad Ogulin im je pružio podršku za vrijeme boravka u našem gradu.                                                                          Nakon ovog predjela ekipe nastavljaju u svoju avanturu u smjeru Delnica i Čabra sve do cilja u Taru u Istri.

Konkurencija je ove godine izuzetno jaka, sudjeluju bivši svjetski prvaci, prošlogodišnji osvajači ARC utrke te nekoliko timova plasiranih u TOP 10 svjetskog poretka. Možemo se pohvaliti da u utrci sudjeluju i tri ekipe iz Hrvatske kojima želimo puno sreće!