m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP

Festival duhovne glazbe Tonkafest

U revijalnom dijelu ovogodišnjeg Tonkafesta nastupit će Bogoslovski bend Sirah! Tradicija okupljanja bogoslova u bendove iznimno je duga.

I ove će godine Ogulin u svibnju biti domaćin izvođača duhovne glazbe iz svih dijelova Hrvatske. Na Tonkafestu 2018. godine nastupit će izvođači iz Slavonskog Broda, Varaždina, Zagreba, Rovinja, Zadra, Šibenika, Knina i Kaštel Kambelovca.

Ogulin će tako 13. svibnja biti centar hrvatske duhovne glazbe!

Prvi koji su probili led bili su bogoslovi, legendarni Žeteoci, koji su pokazali da je moguće Boga slaviti električnim gitarama i bubnjevima. Od njih pa sve do danas u Bogosloviji u Zagrebu djeluje glazbeni sastav kojemu je glavna svrha promicanje Bogoslovije i poticanje novih duhovnih zvanja. Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, djelovao je i sastav Hosana u kojem je bio vlč. Perica Matanović, bivši vicerektor Bogoslovije. Na Uskrsfestu 2007. godine Bogoslovski bend sa skladbom Sad te prepoznajem, uskrsli Isuse osvojio je drugo mjesto po izboru stručnoga žirija i prvu nagradu po izvoru samih izvođača. Zatim je tu bio i Bogoslovski bend Učenici koji svoje korijene vuče još iz Međubiskupijskoga dječačkoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, gdje su kao sjemeništarci svoje djelovanje započeli na brojnim festivalima duhovne glazbe.

Danas u Bogosloviji djeluje Bogoslovski “Ben(d) Sirah”, koji je svoje djelovanje započeo 18. prosinca 2017. godine velikim humanitarnim koncertom “Isus je Božić” za akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije “Da život imaju”. „Isus je Božić!“, slogan je koji je u dvorištu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa na Kaptolu 29 okupio mlade darovite glazbenike da zapjevaju i zasviraju za mlade koje čeka neizvjesna budućnost. Cilj koncerta bio je prikupiti dio sredstva potrebnih za izgradnju Kuće za mlade, u koju bi se smjestili mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi te siromašni studenti.

U Bendu djeluju zaljubljenici u glazbu koji svojim, od Boga darovanim talentima žele svakome približiti Radosnu vijest; preko glazbe poticati ljude, posebno mlade da se odvaže živjeti život punim plućima, da postanu svjesni kako danas svijet treba aktivnih i zauzetih kršćana koji će spremno i odvažno svjedočiti Krista na svakome koraku.

 

Na Tonkafestu 2018. godine nastupit će sljedeći izvođači:

1. Ćulumović Josip

2. Fabris Valerija

3. Perković Branko

4. Terzić Davor

5. Tkalec Antonio

6. Vasilj Maja

7. Vegar Vedran

8. Vidaić Tea

9. VIS Cor Unum

10. VIS Leopold

11. Zbor Osnovne škole knez Trpimir

Festival su pokrenuli prijatelji prerano preminule Antonije Turković koji su na ovaj način ostavili trag prijateljstva i sjećanja, ali i odlučili svakim festivalom pomoći nekoj bolesnoj osobi s ogulinskog područja. Festivalom se promovira popularna duhovna glazba, ali i ideja humanosti i pomaganja budući da ove godine prihod od prodaje ulaznica odlazi za liječenje Siniše (9) i Josipe (14)!

Organizator Festivala je Udruga Oda prijateljstvu, suorganizatori Gospićko-senjska biskupija i Zamp. Festival će se održati u nedjelju, 13 .svibnja 2018. godine, u Školskoj sportskoj dvorani (uz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić) s početkom u 19.30 sati, a ulaznice su po cijeni od 30 kuna. Prije Festivala održat će se sveta Misa u župnoj crkvi sv. Križa u 18.00 sati.