m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP

Pregled dolazaka i noćenja turista u 2019.

Iz analize ostvarenog prometa Ogulin je destinacija za posjet tijekom cijele godine.

Prema analizi statističkih podataka turističkog prometa ostvarenog u periodu 01.01.-31.12.2019. te u usporedbi s istim periodom 2018., utvrđene su karakteristike porasta turističkog prometa. Po ostvarenju turističkog prometa u tijeku glavne sezone u lokalnom omjeru jasno je vidljiv trend kretanja turističkog prometa na nacionalnoj razini.

Bilježimo trend rasta dolazaka stranih turista, najviše iz Njemačke, Italije, Francuske i Kine.

Daleko veći udio dolazaka imaju strani turisti (73,88%) dok se u udjelu u noćenjima izjednačavaju s domaćim turistima što pokazuje da se domaći turisti duže zadržavaju u destinaciji. Tako je prosječno trajanje boravka domaćeg turista 2,94 dana, a stranog turista 1,49 dana. U odnosu na lani, prosječno trajanje boravka turista ukupno je u porastu za 13,59.

Iz analize ostvarenog prometa Ogulin je destinacija za posjet tijekom cijele godine i to zahvaljujući sustavnom razvoju kulturnog i aktivnog turizma, tj. razvoju proizvoda selektivnih oblika turizma (planinarstvo, obiteljski turizam, cikloturizam,…) uz provođenje ciljanih marketinških aktivnosti. Štoviše, većoj vidljivosti Ogulina na turističkoj karti sve više doprinose neposredni komentari gostiju putem booking platformi što je pokazatelj razvoja kvalitete usluge smještaja, pogotovo u domaćinstvu. Visoke ocijene i komentari oduševljenih gostiju pokazuju koliko su Ogulinci dobri domaćini a i koliki potencijal Ogulin ima za daljnje planiranje i razvoj turizma na svom području. Čak i ako je nekom strancu Ogulin predstavljao destinaciju za prenoćiti na putu do mora, u većini slučajeva ostavlja dojam iznad očekivanja i postaje destinacija koju tek otkrivaju.

Povećanje ukupnog broja objekata je zamjetno i tijekom 2019. godine. Registrirano je 66 stalnih i 13 pomoćnih postelja više. Porast broja obveznika (102) govori o povećanju gospodarske aktivnosti stanovništva i o sve većoj prepoznatljivosti atraktivnosti pojedinih područja grada Ogulina. Osim atraktivnosti prirodnog okruženja u blizini smještajnog objekta, važno je napomenuti da je veliki napredak prisutan u kvaliteti smještaja što je direktan rezultat dodatnih ulaganja vlasnika/iznajmljivača.

Detaljna analiza turističnog prometa u 2019. bit će sastavni dio Izvješća o radu turističkog ureda za 2019. godinu.