m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP

Uređen Đulin vrt kroz županijski projekt Susret s rijekom

Iako jedina ponornica, rijeka Dobra, udružena s rijekama Koranom i Kupom u projekt Karlovačke županije Susret s rijekom koji je uspješno priveden kraju 31. ožujka 2021., otkriva svoje posebnosti na najatraktivnijem dijelu svoga toka, ponad samog Đulinog ponora i točke njenog poniranja – u Đulinom vrtu, Natura 2000 interpretacijskom centru na otvorenom.

Susret s rijekom projekt je Karlovačke županije sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu od 7.828.815,37 kn, dok je 70% vlastitog udjela nositelja projekta i partnera (942.894,25 kn) sufinancirano sredstvima Fonda za sufinanciranje provedbe projekata na lokalnoj i regionalnoj razini. U konačnici je udio nositelja i partnera sveden na 4% od ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 9.210.371,03 kn.

Cilj projekta je doprinijeti održivom korištenju prirodnih  resursa i očuvanju biološke ravnoteže područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije, kroz povećanje turističke privlačnosti ovih područja te edukaciju i podizanje svijesti o važnosti njihova očuvanja.

S razlogom je Ogulin odabrao rijeku Dobru za interpretaciju Natura 2000 zaštićenog područja Đulinog ponora i cijele ogulinsko-plaščanske udoline i s istim ciljem u projekt su uključene rijeka Kupa u Ozlju i Korana u Karlovcu.

Kroz vrijeme pripreme i provedbe zajedničkog projekta Susret s rijekom, Karlovac, Ozalj i Ogulin izvršili su niz aktivnosti koje će infrastrukturno unaprijediti odabrane lokacije uz tokove županijskih rijeka, interpretirati vrijednost zaštićenog Natura 2000 područja te omogućiti dostupnost i sadržaja i informacija svim potencijalnim korisnicima. Prema tome, uređenjem šetnica, pješačko-biciklističkih staza, izgradnjom objekata, ambijentalnim uređenjem lokaliteta, izradom stručnih podloga/studija i plana upravljanja posjetiteljima, postavljenim multimedijskim i edukativnim sadržajem na obalama rijeke Korane, Kupe i Dobre, želi se očuvati, dodatno osnažiti i promovirati prirodna vrijednost ove regije u skladu s principima održivog korištenja prirodnih resursa.

Đulin vrt Natura 2000 interpretacijski centar na otvorenom nalazi se u parku ponad samog Đulinog ponora na najatraktivnijem dijelu toka najduže hrvatske ponornice. Kroz projekt Susret s rijekom Grad Ogulin i Turistička zajednica grada Ogulina proveli su aktivnost izgradnje amfiteatra, šetnice, zamijenu ograde, izgradnju i opremanje dviju sjenica, opremanje multimedijskom opremom i sadržajem i obilježavanje smeđom i turističkom signalizacijom. Đulin vrt u Ogulinu, iliti poznatiji kao Park izviđača, jedna je od ključnih točaka rute bajke, odnosno lokalitet visoke prirodne vrijednosti. Dodatno je oplemenjen legendom o Đuli (Zulejki), djevojci prema kojoj je dobio ime a za vrijeme Ogulinskog festivala bajke poprište je susreta pripovjedača i slušača. Provedenim aktivnostima unaprijeđena je namjena i atraktivnost lokacije te vidljivost njene vrijednosti kao zaštićenog prirodnog lokaliteta.

Na isti način unaprijeđeni su i lokaliteti uz rijeku Koranu u Karlovcu i rijeku Kupu u Ozlju. Upravo je dodana vrijednost ovog projekta u regionalnoj suradnji te povećanju atraktivnosti i promocije cijele regije zajedničkim radom.