m

Turistička zajednica Grada Ogulina

ADRESA
Kardinala A. Stepinca 1
47300 Ogulin

Pratite nas:
GO UP

Via Dinarica #CroatiaLongDistanceLove

Dobrodošli na Put kroz smaragdno srce Hrvatske – Zelenu liniju Via Dinarice kojom se pruža trasa od Kamačnika preko Kleka i Modruša sve do Plaškog.

Srednji i napredni penjači i planinari uživat će u planinarskom putu koji počinje u Gorskom kotaru na obroncima Velike Kapele, u Vrbovskom, a završava u Plašćanskoj udolini u srcu Male Kapele u Ličkoj regiji.

Krenete li iz Vrbovskog, nedaleko željezničkog kolodvora staza počinje od ušća tipične krške tekućice Kamačnika pa do njegovog izvora. Stazom dugom 1 km prolazite kroz zavoje i tjesnace koje je potok na ovom gorskom krškom predjelu dinamično oblikovao u jurskim vapnencima svojim erozijskim djelovanjem i cijelim putem vodi daje zelenomodru boju.

Kako ste na području Gorskog kotara, na tzv. zelenom tipu krša, tako na ovom putu pratite šumu bukve, graba, jele, breze, johe, tise, jasena. Oko izvora Kamačnika nailazite na endemsku faunu koja još nije potpuno otkrivena, ali su uočeni endemski podzemni račići (Monolistra sp. i Niphargus sp.) što je rezultiralo uvrštenjem Kamačnika u ekološku mrežu Natura 2000.

Na dijelu gdje se kanjon širi u dolinu, gdje se put dijeli, nalazi se oznaka planinarskog puta prema Kleku do kojeg ima oko 7 sati hoda. To je goranski planinarski put koji vas vodi do planinarskog doma, utočišta planinara i alpinista ispod same litice Kleka. Dom je otvoren vikendom i blagdanom. Nudi topli planinski čaj koji je adekvatna nagrada kod dolazišne točke iz kojeg god smjera stigli.

Klek je istaknuti vrh na istočnom rubu Velike Kapele visok 1181 m i s razlogom ga nazivamo kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma. S koje god mu strane prilazili njegov istaknuti vrh plijeni vaš pogled jer izgleda poput stjenovitog diva koji spava. Kako ste na području Kleka ujedno ste i na području Ogulina – Zavičaja bajke i ne možete se oteti dojmu da je vršna stijena planine glava diva, u nastavku na pola puta prema Klečicama su sklopljene ruke diva i na kraju same Klečice su prekrižene noge diva koji spava iznad grada Ogulina.

Ako ste planinar koji redovito posjećuje Klek, već znate kako je običaj u planinarski dom donijeti sa sobom cjepanicu, granu ili drvo, skupljeno putem u šumi kako bi se za zimskih mjeseci grijali u ugodnom prostoru doma.

Na poučnoj botaničkoj i geološkoj stazi, putem se može primijetiti i leptira okaša (Erebia stirius) koji je endemska vrsta Hrvatske, a postoji samo na području Kleka.

Put vas vodi dalje na jug prema Maloj Kapeli i Lici. Tim dijelom dominira Modruš kod Josipdola.

Josipdol je malo ličko mjesto smješteno na sjevernim rubnim dijelovima Like. Mjesto je poznato po povijesnoj Jozefinskoj cesti koju je dao izgraditi sin Marije Terezije, Josip II. Okruženo je gustim šumama Male Kapele, a put vas vodi u Modruš koji je bio srednjovjekovno kulturno i trgovačko središte.

Naziv Modruš ne označava neko određeno mjesto već šire područje s važnim strateškim i zemljopisnim položajem zbog prapovijesnih puteva, a kasnije i rimske ceste koja je spajala sjever i jug Hrvatske.

Dok ste u ovim predjelima Male Kapele i Like sve što okom vidite je davna povijest, od Tržana preko Modruša i povijesnih cesta.

Kako je put kroz Malu Kapelu nesiguran zbog vojnih djelovanja u Domovinskom ratu, tako nam je najsigurnije putem, odnosno cestom. Možemo s tog puta malo i lijevo, malo i desno, uz potoke i sela, i tako do Plaškog i Plaške Glave, zadnje postaje smaragdnog puta.

U Plaškom od 2012. godine djeluje Planinarsko društvo. Planinarska staza Plaška Glava vodi pored Gradine koja je ruševina starog grada, a o njoj znamo samo da je pripadala Frankopanima te da je podignuta na lokaciji gdje je bilo Japodsko naselje.

Cijela plaščanska udolina skriva prirodna i kulturna blaga. Vrijedi istražiti! Na ovom dugom putu kroz šume, kanjone, planine, doline, uz rijeke i sela, potoke i livade, potrebna vam je samo udobna odjeća i nešto slobodnog vremena, a dobit ćete zauzvrat iskustvo otkrivanja doslovno skrivenih dijelova smaragdnog srca Hrvatske koje prati bogata kulturna baština i duga povijest.

 

Projekt je proveden u 2019. godini zahvaljujući i suradnji i fundusu lokalnih znanja i vještina članova Hrvatskog planinarskog društva Klek i HGSS-a Stanice Ogulin. Bez njihovih znanja i učešća, ovaj projekt ne bi mogao objediniti Karlovačku i Primorsko-goransku županiju, gradove Vrbovsko i Ogulin te općine Josipdol i Plaški. Zahvaljujemo Hrvatskom planinarskom savezu, Udruzi Via Dinarica Croatia, Javnoj ustanovi Natura Viva, Planinarskom društvu Dubovac i Planinarskom Savezu Karlovačke županije. Autorica teksta je Sabina Gvozdić, a planinarsku kartu je izradila tvrtka GeoPRO j.d.o.o. iz Rijeke. Projekt je sufinanciran iz javnog poziva HTZ za nerazvijena područja u iznosu od 45.000,00 kn, a temeljem Sporazuma o suradnji na projektu, u realizaciju su uključeni TZ Karlovačke županije, TZ grada Vrbovskog, Općina Josipdol i Općina Plaški. Nositelj projekta je Tz grada Ogulina. Do finalizacije projekta preostale su još aktivnosti postavljanja info tabli na Kleku i 3 znaka na zaštićenom prirodnom području Kamačnik za što je u tijeku proces prikupljanja suglasnosti.